Pengubahsuaian banglo out-of-the-box

Seperti banyak makeover rumah, pengubahsuaian Andrea dan Matthew Arendsen dipicu oleh keperluan untuk lebih banyak ruang. Teras satu tingkat yang telah dikemas kini di selatan tenggara Melbourne sangat disayangi, tetapi sebagai anak lelaki mereka Alexander, sekarang 16, dan Kristian, 10, berkembang, ia terlalu mudah. Dengan tidak sengaja, pasangan itu dijual, merancang untuk menyewa sehingga rumah yang sesuai dibentangkan.

Semoga berjaya, banglo bungalow 1920-an datang untuk dijual hanya beberapa kilometer jauhnya. Dalam keadaan yang hampir asal, ia mempersembahkan peluang untuk melanjutkan ke rumah keluarga yang selesa Arendsens selepas itu. "Kami terkena pemeriksaan pertama, " kata Andrea, yang terpikat dengan jalanan yang berdaun serta kemurahan hati di tapak 687m2. Mereka berpaling kepada arsitek Albert Mo, pengarah Arkitek EAT, dengan siapa mereka telah menikmati kerja pengubahsuaian sebelumnya.

syot reno

  • Kemasukan berubah-ubah: Tata letak dan lokasi dobi / pantri dan sisal bertatap di pintu depan dan sisi.
  • Blowout yang tidak dijangka: Menyekat rumah yang sedia ada.
  • Bilik kegemaran: "Bagi saya, itu dapur. Matthew suka belajar, anak-anak akan berkata kolam. "
  • Cabaran terbesar: "Mengimbangi jumlah bangunan dengan jumlah taman, " kata Albert.
  • Perkataan kebijaksanaan: Bersikap fleksibel - kadang-kadang perubahan yang tidak dijangka menghasilkan hasil yang lebih baik.

Strukturnya begitu kuat sehingga Albert dan pasukannya dapat mengolah semula apa yang mereka ada, tambah besar untuk bajet. Di bahagian depan rumah, bilik tidur kecil di sebelah bilik tidur utama ditakdirkan sebagai satu perkhidmatan dan sebuah ruang masuk yang berdekatan dengan almari pakaian. Ruang tamu yang sedia ada telah diubah menjadi ruang makan, dapur menjadi halaman dalaman, dan ruang dapur / ruang tamu terbuka baru telah ditambah di belakang.

Apabila ruang menjadi keutamaan, godaan adalah untuk melaksanakan semua rancangan terbuka, tetapi Matthew dan Andrea menolak. "Kami tidak mahu susun atur sepenuhnya terbuka, " kata Andrea. "Kami lebih suka mempunyai bilik yang boleh kami berundur untuk waktu sahaja dan juga kawasan di mana kami boleh bersama sebagai keluarga."

Sebuah bangku pulau Corian yang terunggul pintar adalah bintang dapur baru. Tersimpan di belakang dinding penyimpanan adalah pantri butler, dobi dan sudut media yang digunakan untuk pentadbir isi rumah. Di dinding timur, tingkap servery terbuka ke zon makan di tepi kolam renang - kebaikan apabila menghiburkan.

Tempat penyimpanan dan pantri pelayan adalah impian menjadi kenyataan untuk memasak Andrea yang berminat.

"Kami menyukai idea kabinet kulit yang menarik di dapur tetapi knob kayu jauh lebih murah dan kelihatan sama pintar, " kata Andrea.

Rintangan asas di bahagian belakang rumah telah dirobohkan dan digantikan dengan sambungan dua tingkat dengan 'pemotongan' 6.4m yang tinggi. Memadatkan dalam simen gentian, hirisan itu mempunyai panel kaca gelas (termasuk tingkap yang boleh dikendalikan) serta bumbung kaca ke atas kekosongan dalaman. "Kaca itu penting, " kata Albert. "Mendapatkan cahaya ke teras rumah adalah penting untuk reka bentuk, dan memerlukan beberapa pertimbangan memandangkan laman web ini berorientasikan timur-barat." Andrea berkata dia suka kerumitan pelanjutan: "Kami tidak mahu kotak kaca mudah tacked ke belakang rumah ".

Blok murah hati itu merupakan cabaran besar bagi pemilik rumah Andrea Arendsen, yang digambarkan di sini bersama anaknya Kristian.

Sebuah tangga berlubang-keluli membawa ke tingkat pertama melalui laluan pejalan kaki yang digantung di atas ruang tamu baru. Di tingkat atas adalah domain lelaki: dua bilik tidur, bilik mandi berkongsi dan bilik keluarga dengan pemandangan ke kolam renang dan taman.

Tempat duduk pawagam vintage yang terdapat di kedai terpakai terbukti sesuai untuk tingkap bay.

"Kami menggunakan battens Tasmania-oak untuk menentukan kawasan mandi dan membawa kehangatan ke bilik, " kata Sarah.

Menyambungkan rumah ke taman, yang direka oleh arkitek landskap Mira Martinazzo dari Pejabat Lumpur, membentuk bahagian penting dari Andrea dan ringkas kepada Arkitek EAT. "Taman itu bermakna banyak kepada keluarga sehingga kami ingin membuat garis penglihatan yang tidak terhalang ke luar dari setiap bilik di rumah, " kata arkitek projek Sarah Magennis, yang bekerja rapat dengan Albert. Untuk mencapai ini, arkitek menggunakan tingkap gambar dan kedua-dua pintu gelangsar dan berputar. Sesetengah pintu, seperti yang bersebelahan dek menghadap utara dan halaman, boleh dibuka ke dapur / ruang tamu untuk mewujudkan satu ruang lancar.

Alexander naik tangga ke domain peribadi lelaki. Keluli berlubang di atas penerbangan adalah kontras tekstur yang indah dengan papan lapis di tangga bawah.

Bingkai yang berlubang keluli berlubang yang dibungkus di dapur berfungsi sebagai tingkap dan bangku. Replika najis Tolix, Kmart.

Untuk terus mengaburkan perpecahan di antara rumah dan keluar, tangga ke tingkat pertama melangkaui garis bangunan. Melukis zesty limau hijau di bahagian bawah, ia juga memberi perhatian visual.

Arendsens gembira dengan tempat baru mereka, tetapi telah menemui satu kelemahan. "Kami menjadi lebih enggan untuk pergi bercuti, " kata Andrea. "Dengan segala yang ada di sini, mengapa kami?"

Arkitek EAT, Collingwood, Victoria; 1300 360 382 atau www.eatas.com.au. Pejabat Lumpur, Clifton Hill, Victoria; 0412 534 987 atau www.mudoffice.com.au.

Tag:  Bilik tidur Menghias Saln 

Artikel Yang Menarik

add