Pengubahsuaian ceria sebuah pondok pekerja Sydney

Pelan-pelan utama sering dikurangkan untuk tujuan kewangan atau praktikal. Tetapi berfikir kecil boleh, mungkin mengejutkan, menghasilkan hasil yang lebih besar. Cuma tanya Hurol Inan dan Chris Gaw. Pasangan itu gembira tinggal di pondok pekerja di akhir tahun 1880-an di timur Sydney selama lebih kurang sedekad, tetapi ketika bertahun-tahun berlalu, mereka memutuskan mereka ingin rumah yang lebih besar di mana mereka akhirnya dapat bersara. Selama berbulan-bulan, mereka mencari kejiranan yang dikasihi mereka untuk rumah yang baru dan lebih luas tanpa sia-sia. Masalahnya selalu sama: bilik tidur berukuran kecil, penyimpanan yang tidak mencukupi dan terlalu banyak tangga penerbangan.

Pengalihudaraan salib yang berkesan bermakna penghawa dingin yang tidak digunakan biasanya tidak digunakan pada musim panas. Walau bagaimanapun, untuk pemanasan rumah di musim sejuk, bagaimanapun. Vas Jerman Vas, Rudi Rocket. Kerja seni landskap malam oleh Sally Ross, ihsan artis dan Martin Browne Contemporary. Lampu lantai LED Tolomeo Mega, Artemide. Lounger Eames, tersedia dari Living Edge. Rug dibeli di Jerman. Wira tempatan: Jon Goulder 'Innate' credenza, $ 13, 655, Spence & Lyda.

Keguguran mereka dengan pondok 105m2 yang ada sekarang? Lantai bawah tidak membosankan, maze sesak bilik yang tidak mempunyai sambungan yang nyata antara satu sama lain. Walaupun dapur adalah satu premium oleh Poliform, dengan benchtops putih Corian dan ukiran gelap yang menarik, "ia dikonfigurasikan dalam bentuk L yang tidak selesa dengan tenggelam yang tidak boleh diakses di sudut", kata Hurol. Bilik tidur tingkat atas, dengan silingnya yang runcing, terlalu sengit. Dan terdapat terlalu banyak penyimpanan sepanjang.

Hurol diperolehi kebanyakan perabot di rumah, termasuk sofa Uptown ini dan kebesaran besarnya, kerusi-kerusi Aircell disesuaikan dengan kain Missoni, karpet Chelsea dan bantal Missoni dari bilik pameran Munich titan Perancis Roche Bobois Paris. Wallace & Sewell 'Scott' membuang, Spence & Lyda. Lantai hitam, Lantai Lena alur N. Artwork oleh Tamara Dean. Pembeli pereka: Sebastian Herkner untuk meja kopi Classicon 'Bell', $ 5500, dan meja sebelah, $ 4385, kedua-dua Anibou.

Oleh kerana Hurol dan Chris tidak dapat mencari tempat baru untuk memenuhi keperluan mereka, mereka kelihatan menyesuaikan diri dengan rumah mereka sekarang. Percubaan awal untuk membina lanjutan loteng ditolak oleh majlis, jadi mereka menghubungi arkitek Scott Weston, yang mencadangkan penambahan lantai pertama yang akan mengekalkan fasad warisan (keperluan dewan) tetapi melanjutkan kembali ke halaman belakang. "Ia adalah pertempuran untuk mendapatkan persetujuan majlis, tetapi kami tiba di sana pada akhirnya, " kata Hurol.

Kawasan barbeku pada dasarnya adalah lanjutan dapur. Barbeku, BeefEater Barbecues. Kerusi Vitra 'Tom Vac' oleh Ron Arad, Space. Blackbutt decking.

Pendek kata pasangan ini adalah untuk ruang terbuka dengan aliran mudah, untuk memaksimumkan cahaya semula jadi, lebih banyak penyimpanan dan rupa kontemporari dengan mengangguk ke estet Zen Jepun - tanpa kehilangan mana-mana watak kotej comel rumah. Scott mempunyai rancangan genius untuk mewujudkannya: struktur overhead yang diperbuat daripada kaca dan keluli. Hurol dan Chris menyukai idea itu.

Dapur Poliform yang sedia ada memaklumkan skema warna untuk seluruh rumah. Semua peralatan - dan bar koktel - digabungkan ke dalam tanggam. Kerusi makan Andreu World 'Smart', Ke-zu. Hurol dan Chris telah memiliki meja makan selama bertahun-tahun. Mangkuk Jepun Vintage, Chee Soon & Fitzgerald. Para rak mempunyai lampu jalur LED.

Kemudahan penyimpanan wain dan dobi terletak di sebelah kanan kabinet koktel.

Pemandangan baru yang baru di kotej itu bermula tepat di pintu depan, kini diposisikan semula ke kiri rumah, di mana sebuah landasan yang disused telah diubah menjadi sebuah dewan kemas dengan lantai terazzo dan siling kaca. Sebuah panel louvres kaca di atas pintu membolehkan Hurol dan Chris mengawal jumlah cahaya dan angin memasuki rumah juga.

Menutup dewan kemasukan yang asal mencipta ruang untuk perkhidmatan, meningkatkan kesesuaian dan nilai harta benda. Midnight Tree Fern dan Indigo Tile cotton cushions, Planet. Kusyen Jepun dan lemparan cakera padat, kedua-dua Chee Soon & Fitzgerald. Seni kerja oleh Gulen Inceoglu

'Tangga tangga' dan unit yang digantung di dinding adalah langkah menyelamatkan ruang yang besar. Jubin Plank, Konsep Kaliber. Omvivo 'Arki 700' lembangan. Pengadun lembangan Tonic, Rogerseller. Tuala mandi MissoniHome 'Woody', Spence & Lyda.

Di luar dewan kemasukan adalah bilik tamu, diakses melalui pintu gelangsar untuk menyelamatkan ruang lantai dalaman, dan zon drop yang berguna untuk beg dan kunci. Di luar adalah dapur / ruang makan / ruang tamu pelan terbuka dan dek kecil tetapi sempurna dibina dengan barbeku terbina dalam. Unit dapur sedia ada telah dipasang semula dalam susun atur dalam talian yang lebih berfungsi; meja makan bersebelahan berganda sebagai ruang persediaan / hidangan tambahan apabila diperlukan. Untuk memaksimumkan ruang edaran, semua unit penyimpanan terletak di sepanjang satu sisi rumah; yang lain menampung perabot dan pernyataan karya skala besar untuk keseimbangan.

Garis kaca di atas tangga corong tangga menyala ke lantai dasar.

Sebuah tangga yang membawa dari ruang tamu ke suite bilik tidur utama yang mewah itu dinobatkan oleh kotak kaca dua tingkat tinggi, penyelesaian reka bentuk yang kemas yang menarik lebih banyak cahaya ke tingkat bawah juga. Bilik tidur itu sendiri adalah tambahan aluminium dengan bumbung yang dibina untuk mengikat dengan pondok asal. Tingkap perkeranian pada tiga bahagian membawa lebih banyak cahaya. Akhirnya, Scott merancang almari pakaian masuk ke atap, menyelesaikan isu ketinggian siling yang canggung.

Siling yang indah dan cahaya semulajadi yang banyak menyumbang kepada rasa yang luas. Cushion Wailua Unito di # 86, Spence & Lyda. Kusyen Kimono dan kuilt Turmerik, kedua-dua Planet. Lampu meja, Artemide. Permaidani Oakford Elegance di Grantham, Premier Carpets. Artwork oleh Rose A Wilson. Pembeli pereka: Meja sebelah Kartell 'Tip Top', $ 425, Ruang.

Projek itu siap pada 2017 selepas pembinaan 11 bulan yang agak lancar. Hari ini, Chris dan Hurol sabar untuk bertahun-tahun bahagia di rumah mereka selama-lamanya. "Kami menyukai rumah kami sebelum tetapi pengubahsuaian ini telah memenuhi potensinya, " kata Hurol. Scott Weston Architecture Design

Tag:  Luar & Berkebun Mengubah suai Bilik kanak-kanak 

Artikel Yang Menarik

add