Pengubahsuaian pangsapuri St Kilda yang kontemporari dengan gaya yang terbungkus

"Jika dua akauntan dapat melihat potensi dalam hartanah seperti ini, " ketawa pemilik Julian Thomson, "maka ia pasti bagus." Tetapi apabila keadaan unprepossessing dari harta yang tidak ditukar itu bahkan memberikan jeda arsitek berbakat, penglihatan yang diperlukan untuk mengubah seperti itik kecil yang menyerupai sesuatu yang menyerupai angsa bergerak seluruh proses pengubahsuaian dari mekanikal kepada yang diilhamkan.

Apabila Julian dan Louise Thomson - kata akauntan dan orang baru yang mengaku diri sendiri - memutuskan untuk berpindah ke pantai dari rumah mereka di Melbourne bandar, mereka mula meninjau pangsapuri di pinggir pinggiran St Kilda. Pencarian mereka membawanya ke tempat ini, lantai enam tingkat dengan menyapu, jika tidak diterokai, pandangan ke semua arah. Malangnya, seni bina '70-an tidak begitu banyak membuat tinjauan. "Pandangan yang terbaik adalah dari tingkap di atas wastafel dapur dan dari dalam almari pakaian, " kata Louise.

Zon makan Kenyataan lampu Gervasoni 'Bell 92' dipasangkan dengan meja Trip Tactey Markus dan kerusi makan oleh Charles dan Ray Eames.

Walau bagaimanapun, pasangan itu dapat melihat tulang yang baik - bumbung yang dibina, paras berpecah dan ketinggian siling yang berbeza - yang membezakan apartmen ini dari kotak persegi lain yang mereka periksa. Hakikat bahawa ia telah disayangi oleh bekas penghuninya selama 15 tahun hanya meningkatkan tindak balas emosi mereka ke tempat itu.

Potret Melalui pengubahsuaian yang cukup berat, Louise dan Julian Thomson telah mencipta apartmen St Kilda yang penuh dengan pesona.

Arkitek Steven Whiting agak kurang berhati-hati: "Ia agak mengerikan, " katanya, tidak ada yang ditahan. "Anda mula-mula diperkenalkan kepada harta tanah ini di tingkat jalanan - ia adalah sebuah bangunan besar yang berusia 70-an yang dibina di dalam bentuk U di sekeliling kolam, dan ia tidak berumur dengan anggun. Serambi bangunan itu mengerikan, dan ia turun dari sana Ia memerlukan kasih sayang. "

Dapur Tingkap dapur dengan pandangan yang luas, adalah salah satu elemen yang disukai oleh Thomson.

Malah dari pintu depan, apartmen itu gagal menarik perhatian arkitek. Terdapat "kemasukan kecil lucu" ini dengan dobi di sebelah kanan. "Rasanya seperti kamu memasuki pintu belakang, " kata Steven. Di tingkat atas, terdapat ruang makan 'nanna', dengan cermin di sepanjang dinding, pantulan yang membuat pengalaman itu "dua kali lebih buruk".

Dapur Sebuah dinding mozek kaca Sicis di dapur berkelip dengan perubahan cahaya. "Ia seperti minyak di atas air dan sangat cantik, " kata arkitek Steven Whiting.

Walaupun reaksi pertama Steven Whiting ke tempat itu, Thomsons tahu dia adalah arkitek yang tepat untuk tugas itu. Mereka sebelum ini pernah melihat sebuah rumah yang dia bentuk dan tinggal di dalam dan menyukai segala-galanya mengenai hal itu, hingga ke linen yang dipilih oleh isteri Steven, Carole, pasukan pelancongan di belakang Carole Whiting Interiors + Design.

Ruang hidup Dalam menyokong peranan adalah cahaya rotan dan tumpukan karpet tebal. A Gervasoni's 'Gray 01' kosie sehingga api. Artwork: Mark Schaller.

Jelas sekali, yang lain merasakan hal yang sama mengenai kelayakan Steven, kerana Julian dan Louise terpaksa menunggu dia untuk menyelesaikan komisen lain sebelum menangani projek mereka di langit. "Kami melihat beberapa arkitek, dan dia adalah yang paling banyak mengambil masa untuk menjelaskan proses itu, " kata Julian. "Kami benar-benar tidak tahu apa yang kami lakukan dan kami berkata, 'Apa yang boleh kita harapkan apabila kita melibatkan arkitek?', Dan dia berkata, 'Anda boleh mengharapkan untuk membayar dua kali lebih banyak dari yang anda fikirkan dan ia akan mengambil masa dua kali lebih tinggi lama! ' Kami mendapati ia menyegarkan untuk bermula dengan kejujuran semacam itu. "

Ruang tamu 'Inax' jubin cerobong tenunan yang kelihatan menarik sebagai wira jika ruang ini.

Hasilnya, kata Thomsons, jauh melebihi jangkaan mereka, dengan memasukkan elemen-elemen seni bina yang mereka mengakui mereka tidak akan pernah memikirkan. Bagi Louise, aspek kegemarannya ialah bangku bar di dapur, di mana dia boleh duduk dan melihat ke teluk dan menonton dunia berlalu. "Sudah dekat, " katanya, "oleh jubin mosaik dapur, dengan cahaya yang sentiasa mengubah cara mereka berkedip."

Ruang tamu Ruang tamu adalah interaksi tekstur, dengan sofa Arflex 'Strips' oleh Cini Boeri mewujudkan tempat berehat yang sempurna.

Bagi pelanggan yang, sehingga baru-baru ini, mengaku tidak mengetahui apa-apa mengenai perkara seperti garis bayang-bayang, Louise dan Julian kini mendapati diri mereka menghargai nilai maklumat seni bina. "Ia pelik, " kata Julian, "tetapi perkara kegemaran saya tentang tempat itu adalah cara Steven telah bekerja di sudut dalaman apartmen dengan kabinet kotaknya. Ada satu jenis perhatian kepada detail bahawa, ketika anda sedang dalam proses pengubahsuaian, anda fikir, 'Nah, berapa perbezaannya ini atau unsur yang benar-benar akan dibuat untuk mendapatkan garis bayangan yang betul?', tetapi ia adalah persis seperti perkara yang sangat menyenangkan sekarang. "

Bilik Mandi Keanggunan mudah dalam segala hal, dari kelengkapan yang paling kecil, seperti Artemide 'Tolomeo Parete' di bilik mandi.

Sebagaimana ternyata, 'kotak' Steven adalah ciri terbaik dari tiga bilik tidur-kajian-hartanah. Mereka bukan sahaja kelihatan luar biasa, seolah-olah bentuk geometrik telah didorong melalui struktur dinding, tetapi mereka meminjamkan kehangatan ke palet monokromatik yang kurang jelas. Menggambarkan bahagian apartmen yang lebih jelas dari apartmen, bentuk kotak telah dibuat motif berulang, menentukan ruang dan menyembunyikan penyimpanan di seluruh tiga peringkat. "Ia seolah-olah kita merampas pedalaman dan melepaskan semua kotak ini kembali, " kata Steven .

Bilik Tidur Jardan 'Leila' katil dan Alvar Aalto 'Bench 153B' digunakan sebagai meja di tepi katil menambah sentuhan mewah.

Seperti mana-mana seni bina yang berjaya, prosesnya, tentu saja, lebih rumit daripada selesai disempurnakan. "Ia seperti membina sebuah kapal dalam botol, " kata Steven. "Akhirnya, kami mengangkat bahagian-bahagian besar sampai ke luar bangunan." Dan itu, kata Julian, adalah halangan terakhir pada akhir tahun yang sangat panjang. "Tetapi, melihat ke belakang, kami akan melakukannya sekali lagi, " katanya. "Anda cukup cepat melupakan satu tahun seperti itu apabila anda pulang ke tempat seperti ini, ia hebat."

Bilik tidur Palet neutral berjalan di seluruh rumah.

Lihat lagi dari Steven di Whiting Architects .

Tag:  Luar & Berkebun Mengubah suai Bilik mandi & dobi 

Artikel Yang Menarik

add