Pengubahsuaian teres terinspirasi Jepun yang santai di Chippendale

Siapa yang tinggal di sini : Warren, seorang pemaju perisian, dan rakannya, Annie, seorang peguam.

Gaya rumah : Teras Victorian gaya warisan sempit di pinggir bandar Chippendale, Sydney.

Garis masa : Seluruh projek itu mengambil masa 15 bulan - dua bulan untuk reka bentuk dan pembangunan, empat lagi untuk proses DA, kemudian tiga bulan dokumentasi pembinaan ditambah enam untuk pembinaan sebenar - dan selesai pada Mac tahun ini.

Belanjawan : Keseluruhan kos projek adalah kira-kira $ 400, 000.

Bahagian Luar Fasiliti teres tradisional menyembunyikan bahagian dalaman kontemporari ini.

Bagi Warren dan Annie, impian rumah yang penuh cahaya dan rumit seolah-olah jauh ketika mereka mendekati Kitty Lee, Kitty Lee Architecture, untuk membantu mereka dengan kemas kini dapur dan bilik mandi. Tetapi ketika mereka membincangkan secara ringkas, ia lebih masuk akal untuk melihat pengubahsuaian seluruh rumah dari perjalanan.

"Skop projek itu secara besar-besaran melompat dari apa yang sepatutnya menjadi pengubahsuaian dapur yang mudah, tetapi ia pasti keputusan yang tepat, " kata Warren. Dia dan Annie memiliki teras Victoria di Chippendale di Sydney selama kira-kira tiga tahun sebelum terlibat Kitty untuk menangani ruang gelap, sempit dan pelanggaran umum.

Courtyard "Granit ubin dari Surface Gallery terus ke halaman untuk perpanjangan ruang hidup lancar, " kata Kitty. "Sebuah bangku barbeku baru berfungsi sebagai dapur luaran, yang merupakan item senarai harapan untuk pasangan itu. Ia dilapisi supaya kawasan lantai akan merasa lebih luas." Bangku konkrit tersuai, Studio Konkrit. Projek tandatangan terbina dalam barbeku pembakar sampingan, Beefeater. Pelekap Axon, Scyon. Kelabu laut mengalir jubin granit, Galeri Surface.

Kitty merancang pelan yang akan menghulurkan bahagian belakang teres ke kedua-dua sempadan lantai dasar, mendapatkan ruang yang boleh didiami dari laluan sampingan yang jarang digunakan, dan dia memperkenalkan cahaya terang dan tahap perpecahan yang kini menghubungkan teres ke luar.

Bertekad untuk mengubahsuai teres warisan dua bilik tidur, teres dua bilik mandi ini, arkitek Kitty Lee mengekalkan bahagian hadapan, bahagian bawah tanah rumah yang menempatkan ruang tamu dan ruang makan, serta bilik tidur utama, bilik tidur loteng dan tingkat atas.

Dapur "Papan tingkap ke langit-langit dan kaca bersaiz penuh ke halaman mengambil kesempatan daripada ketinggian bilik yang tinggi, " kata Kitty. Pintu gelongsor yang disusun tiga kali ganda dipilih untuk kelonggaran, pintu boleh dibuka dari kedua-dua belah pihak, ditumpuk ke kedua belah pihak atau disusun di tengah-tengah. Oleh itu, apabila seseorang menggunakan dapur, halaman masih boleh diakses dari sisi lain bangku pulau. " Lampu Kerja Lampu Lokakarya 'Juliet' baru, Penyelesaian Perabot HG. Vantage menyusun pintu, Sistem Tingkap Architectural.

Memulihkan ketiga-tiga tempat perapian asli dan papan lantai merupakan bahagian penting dalam perancangan yang dipertimbangkan, bersama-sama dengan membuat semula pelan lantai belakang untuk mencapai fungsi, fleksibiliti dan cahaya semulajadi yang lebih baik dalam struktur kontemporari.

Bentuk runcing - dari lebar 4.3 meter yang sederhana di bahagian depan, hingga 2.9 meter di belakang tapak - merupakan satu lagi cabaran yang dikendalikan oleh Kitty dengan mendistribusikan bilik untuk memastikan setiap ruang mencapai potensi penuh.

Dapur "Kami sangat gembira dengan dapur, " kata Warren. "Storan tambahan telah meningkatkan aliran kerja saya, khususnya rak tarik keluar." Kejayaan zon adalah disebabkan oleh keputusan reka bentuk pintar, serta pilihan gaya elegan, dengan Elton Group Eveneer Milkwood veneer joinery oleh BK Joinery, serta splashback dalam ubin Shuk dari Skema.

Annie, yang sebelum ini tinggal di pangsapuri, menghayati rasa privasi dan ruang yang disediakan oleh teres, dan meminta tab mandi gaya onsen di bilik mandi utama, yang mencetuskan konsep kepekaan Jepun minimalis di seluruh dunia. Pintu kaca yang mengagumkan, ukiran adat yang elegan, langsir putih berbulu dan ruang padat dengan kemasan berkualiti tinggi memastikan estetika meresap melalui rumah.

Dengan memberi taklimat tentang keperluan penyimpanan yang indah dan fungsional untuk memanfaatkan ketinggian siling dermawan yang luas, pasangan itu kini dapat hidup tanpa dikurangkan oleh kekacauan.

Bilik tidur utama Dinding yang dicat di Dulux Herbalist mencerminkan pokok-pokok di sekelilingnya, sambil menambahkan unsur alam semula jadi di kediaman bandar-bandar ini. Jasper kerusi di tan, Rumah MRD. Seni kerja siang Nap, Seni dan Syarikat Framing. Kusyen dan membuang, Adairs. Permaidani Samurai di Pyua, Cavalier Bremworth.

Cahaya lampu dengan ciri air kini menyekat bahagian antara lama dan baru, menarik cahaya semula jadi ke dalam rumah dan memberikan pandangan ambien apabila dinyalakan pada waktu malam. Memperolehi lebar tambahan dengan memperluas sempadan hartanah membenarkan ruang untuk sebuah pulau dapur di puncak permukaan kerja Essastone White Concrete dan inset hitam dengan sinki dan paip Franke.

"Tenggelam dan tempat makan masak diimbangi sehingga dua orang boleh menggunakan dapur dengan selesa pada masa yang sama, " kata Kitty. "Tempat tenggelam juga menjadikan ruang untuk tempat duduk di satu hujung pulau." Warren bersetuju: "Kami sering makan di bangku simpanan apabila ia hanya kami berdua."

Bilik tidur kedua "Saya membuat tali kulit tergantung kereta api, yang dipasang di bawah rak yang mudah, " kata Kitty. "Pelmet yang tersembunyi membolehkan tirai menjalar dinding ke dinding, penyelesaian serba boleh tetapi kos efektif untuk menambah tekstur dan kelembutan ke bilik, mengawal cahaya dan privasi serta menyembunyikan ruang almari pakaian tanpa memerlukan pintu almari berasingan." Pintu gelangsar magnit Vantage, Sistem Jendela Senibina. Tirai adat, Kolong Interior. Kain tirai, Charles Parsons Interiors.

Dengan menggerakkan dapur ke bahagian belakang rumah dan menambahkan tahap pemisahan yang lembut, Kitty telah membentuk zon memasak yang membuka terus ke halaman dan faedah dari ruang yang lebih besar apabila pintu gelangsar tiga susut disimpan.

Di tingkat atas, sebuah jendela baru yang menghadap ke utara dalam kajian telah mengubah secara dramatik rayuan ruang itu, dan balkoni Juliet dari bilik tidur kedua adalah tambahan yang memenangi. Di dalam bilik tidur yang kemas ini, Kitty telah merancang almari pakaian yang terselubung dengan penampakan mudah yang sama yang melangkaui pintu balkoni.

Bilik mandi utama "Biasa dengan bilik mandi Jepun, bilik dibahagikan kepada kawasan basah dan kering, " kata Kitty. "Skylight yang besar di kawasan basah menarik mata ke atas dan bukannya di sepanjang ruang sempit." Mandi akrilik 'Hana', Syarikat Mandi Jepun. Set pancuran mandi 'Icon + Lever' dan 'Icon' paip, Astra Walker.

Satu pelmet tunggal tersembunyi ke siling memberikan rupa yang diperkemas, dan perhatian kreatif yang dibayarkan kepada almari pakaian itu sendiri memastikan bahawa walaupun langsir ditarik, pandangannya adalah yang baik.

Seperti mana-mana contoh reka bentuk yang hebat, ia adalah butiran yang menyebutkan secara khusus, dan di rumah ini, pencahayaan itu sangat berharga. Ketika ditanya beberapa aspek kegemarannya dalam pengubahsuaian, Warren berkata, "Sinar matahari membanjiri bilik mandi dari langit-langit pada siang hari, dan lampu dengan ciri air kelihatan sangat baik pada waktu malam dengan lampu yang dihidupkan."

Bilik mandi utama Palet neutral yang berjalan di seluruh rumah terus ke ruang bilik mandi. Jubin dinding tidak diperbaiki putih Matt, Galeri Surface. Gerbang lantai segi empat putih, Di Lorenzo. Quasar 65 lembangan dinding dengan rak LH, Parisi.

Dan kadang-kadang, bilik kerja yang paling sukar di dalam rumah mempunyai potensi untuk peningkatan yang lebih besar. Bilik mandi dan dobi kini merupakan ruang serbaguna. "Daripada menyembunyikan pakaian di dalam almari, bak mandi mempunyai kabinet cermin tersembunyi di atas sehingga ia berfungsi sebagai satu kesombongan bilik mandi, " kata Kitty.

Membasuh pakaian dengan bilik mandi yang ditebus semula ruang yang sangat diperlukan untuk Warren dan Annie, tetapi kejayaan projek ini bukan semua menggunakan meter persegi di dalamnya. Sama pentingnya, penambahan cahaya terang memastikan sambungan ke luar dan pandangan yang tenang dari pusat rumah.

Bilik mandi / dobi "Pintu kaca opaque tinggi tinggi adat dari Sapphire Aluminium membolehkan bilik tanpa jendela untuk meminjam cahaya matahari dari lampu, " kata Kitty. Campuran pilihan storan - penyimpanan tinggi siling, ruang bangku, rak terbuka - meningkatkan fungsi bilik.

"Secara dalaman, kami telah menggunakan palet nada semula jadi, bahan-bahan yang mantap dan warna hijau yang berbeza untuk menyentuh visual dengan sekilas kehijauan di luar, " kata Kitty. "Rumah itu merangkumi lokasi yang mencabarnya di kain perkotaan yang padat dan menemukan keharmonian antara utiliti dan konteks warisannya."

Untuk melihat lebih banyak karya Kitty, lawati Kitty Lee Architecture. Pembina projek itu adalah Renotech, melawat Bangunan Renotech.

Lihat Galeri10 pengubahsuaian teres inspirasi

Tag:  Dapur Menghias Bilik mandi & dobi 

Artikel Yang Menarik

add