Gudang tanpa tingkap kini menjadi rumah yang penuh cahaya

Fikirkan Paris, dan anda menyusun imej bangunan gaya Haussmann dengan fasad putih dan barisan tingkap Perancis, dengan pemandangan taman, bermunculan terbuka luas. Jadi, sukar untuk membayangkan bahawa apabila Marie Montaud dan suaminya, Gilles Ballard mencari rumah yang lebih besar untuk keluarganya yang keempat dan datang ke kilang lama ini, ia tidak mempunyai akses kepada cahaya semula jadi. Tidak juga tingkap.

Terletak di tingkat bawah blok apartmen, rumah mereka mengambil masa hampir dua tahun untuk membina semula. Tetapi mereka mempunyai visi dan kesabaran untuk melihatnya.

Pasangan itu menghias rumah mereka dengan kepingan eklektik dengan cara yang curated, dengan berhati-hati mengumpul setiap item dari masa ke masa - mengambil sofa, yang vintage, meja kopi dari Atmosphere Interieur dan kerusi logam yang mereka dapati di pasaran.

tip gaya

Mempercepat dan memaksimumkan siling tinggi dengan langsir, pelapis lantai dan tirai adat sepanjang dinding.

Marie dan Gilles arkitek yang terdaftar Guillaume Terver dari studio Le LAD untuk menukarkan gudang itu menjadi tempat suci dalam bandar. "Cabaran terbesar ialah masalah cahaya semula jadi, " kata Guillaume. "Dan diperlukan lapan bulan untuk semua kelulusan diberikan." Dia menangani kekurangan cahaya dengan merancang rumah di sekitar halaman terbuka tengah, dengan dinding kaca dari lantai ke langit-langit dan pintu gelangsar memisahkan setiap bilik dari ruang luar, dan tumbuhan berdaun tinggi untuk privasi.

Halaman adalah penyelenggaraan yang sangat rendah. Perabot ini mudah dan kukuh, pokok-pokok besar terkandung dalam penanam dan tanah ditutupi dengan kayu, sesuai untuk kawasan luaran berkelajuan tinggi.

Tetapi bukan hanya apa yang ada di luar yang penting. Di dalam, siling tinggi, ruang pelan terbuka dan dinding putih memaksimumkan banyak cahaya. Lantai konkrit yang dituangkan di sepanjang memadamkan sebarang sempadan, dan di dapur, ruang makan dan ruang tamu, tanggam berbentuk adat di sepanjang satu dinding berfungsi sebagai paparan untuk objek dan buku pada satu hujung, dan rak untuk alat memasak di sisi lain. "Kami menggunakan kawasan ini paling banyak, " kata Marie, "kerana ia menenangkan, dan kerana ia mempunyai banyak fungsi."

Perintah beban rasuk memuat perhatian di tengah-tengah ruang tamu pelan terbuka, secara visual membahagikan ruang antara dapur dan ruang makan. Batu-batu kaca di langit-langit meresap sinar matahari yang mengalir dari atas, seperti kanopi puncak.

Setelah membuktikan mereka dapat menjalani pengubahsuaian yang panjang, tidaklah menghairankan bahawa Marie dan Gilles telah menghabiskan masa mengumpul koleksi perabot dan seni mereka. Mereka menjelajahi pasaran untuk barangan antik dan mengambil pendekatan yang terkawal untuk membeli rumah.

Dikelilingi oleh ciri-ciri minimalis dan mentah, gaya dekorasi eklektik mereka terasa sangat elegan. Seperti yang dikatakan Gilles, "Rumah kami membangkitkan rasa kesejahteraan dan keseimbangan, ia mentah dan licin, kontemporari dan selesa."

Sudut berubah menjadi mimpi yang penuh arti dengan penempatan lampu loket seperti awan dari & Tradisi di atas patung kuningan Kerisel & Brabant.

4 cara untuk mencerahkan rumah anda dengan serta-merta

1. Cat siling dan dinding putih

Warna-warna gelap menyerap cahaya, tetapi dinding putih akan mencerminkan cahaya semulajadi yang memasuki bilik dan melantunkannya, menjadikan ruang itu lebih cerah.

2. Tukar langsir berat untuk sheers

Di rumah Marie, sheer ringan telah dipasang di sepanjang semua tingkap untuk meresap silau matahari, sementara masih membenarkan cahaya lembut masuk.

3. Gunakan cermin

Cermin mencerminkan dan menenggelamkan cahaya, dan tempat di mana anda memaparkannya dapat meningkatkan kesan ini. Gantung dua cermin yang menghadap satu sama lain di dinding bertentangan, atau yang besar bertentangan dengan tingkap.

4. Pastikan tingkap bersih

Walaupun rumah anda tidak mempunyai dinding kaca seperti ini, secara tetap memberikan tingkap dan pintu kaca anda yang bersih bersih akan membolehkan cahaya semulajadi untuk menyaring mungkin.

Bilik pasangan itu kelihatan ke halaman - tempat yang aman dan peribadi di mana Marie suka berundur dengan buku yang bagus.

Tag:  Menghias Bilik mandi & dobi Saln 

Artikel Yang Menarik

add