Rumah ultra-moden dengan pemandangan pelabuhan dan taman-taman tropika yang subur

Arkitek Nick Tobias dari Tobias Partners sangat banyak di zon selesanya di pinggir bandar pinggiran bandar Vaucluse yang terkenal. Ketika kami berbual di jalan berdaun di luar rumah Hopetoun yang baru saja disiapkan, dia meninggikan anak remaja seorang sahabat yang rapat dan mempunyai pertukaran ceria dengan pemandu kereta yang lewat. Jelas, dia berada di habitat semula jadi.

Tangga keluli yang berseri-seri menyeruputnya melalui tiga tingkat rumah itu.

Projek ini bermula dengan ringkas untuk pengubahsuaian luas sebuah rumah yang hebat tahun 1980-an di lokasi yang hebat dengan pemandangan pelabuhan, dan terletak di lembah yang membawa ke pantai kecil.

"Saya semua menjaga struktur yang ada jika mereka mempunyai kebaikan tetapi selepas sketsa awal apa yang kita boleh dan tidak boleh lakukan, menjadi jelas bahawa lebih baik untuk dibina semula daripada diubah suai, " katanya.

Bank-bank tingkap louvred berkilat untuk menangkap angin penyejukan dari pelabuhan.

Mengembalikan dari jalan dengan jalan pejalan kaki yang menghadap ke rumah, tapak ini adalah bentuk segi tiga yang canggung
. "Di mana anda memerlukannya untuk menjadi luas ia menyatukan satu titik, " kata Nick, sedar bahawa pelanggannya ingin memaksimumkan rasa ruang dan vista. Penyelesaian masalah bermula dengan urutan masuk.

Perjalanan ke rumah di bawah trotoar ditutup dari garaj dan "melalui taman yang rimbun dengan bayang-bayang adalah sesuatu yang kami berminat untuk pengalaman pelanggan", kata Nick.

Daripada rumah memaparkan pandangan, sepotong air, langit dan pokok yang menarik dapat dilihat di sebelah kiri, memberikan konteks yang masuk akal. "Kami mahukan palet bahan mudah untuk luaran, " kata Nick mengenai campuran strategik bertekstur, terbentuk dengan bingkai tingkap baja dan baja halus.

Peningkatan ke ruang tamu ketiga juga telah dipasang.

Kemudian terdapat lengkung. "Bentuknya adalah organik dan responsif tapak. Ini adalah bangunan paling curvace yang pernah dilakukan amalan, " katanya. Dengan tumbuh-tumbuhan hijau tropika dan suburnya, rumah itu tidak boleh disematkan sebagai binaan baru; kekaburannya memberikannya satu kualiti yang tidak menentu, sesuatu yang jelas jelas Nick. Palet terhad meluas untuk melukis batu yang membuka gerbang dari luar ke dalam, dengan sifat yang teguh dan seram dari lantai yang berlainan dengan ketepatan yang sangat lurus dari tangga keluli mentah. "Masuk utama adalah di tingkat kedua dengan tangga menghubungkan ketiga tingkat, diterangi dari atas oleh skylight bulat yang mendalam, " kata Nick.

Martine Emdur karya seni dari Galeri Arthouse oleh tangga.

Untuk memaksimumkan cahaya dan privasi, panel louvred dari kayu kayu halus yang dikeringkan khusus menggunakan kaedah tradisional Jepun dipasang. Dikelilingi oleh kerusi-kerusi Minotti 'Twombly' dari De De Ce, meja makan 'Atticus' oleh Lowe dari Hub boleh dilanjutkan jika diperlukan. Lampu loket Foscarini 'Troag' dari Angkasa. Maroko Beni Ourain lantai permaidani di Aqua dari Cadrys. Kerusi roda Moroso 'Redondo' dan meja kopi Molteni & C 'Domino', dari Hub.

Mengamalkan pandangan yang paling, tingkat tiga mempunyai dapur yang mewah, ruang makan dan ruang tamu utama yang menghadap balkoni yang ditempah oleh dinding konkrit berbentuk segi tiga yang bulat, bingkai treetops, langit dan air. Rumah-rumah di tapak tepi pantai premium sering boleh duduk pipi dengan jowl. Di sini, bangunan bersebelahan di sebelah utara disembunyikan oleh panel louvred dari kayu kayu halus, dipadamkan dalam gaya Jepun, yang ditetapkan untuk mengimbangi cahaya dan privasi.

Jalur cahaya refracted karya seni oleh James Ettelson dari Galeri Arthouse. Mudah alih 'Cloud Softlight' dari Molo Design.

Secara hiasan terdapat mainan tertentu seperti di dalam bilik wain yang digantung dengan langsir tartan dan berserakan dengan kulit. Terdapat juga penempatan seni yang yakin, yang Nick - sebagai ahli lembaga Muzium Seni Kontemporari - bersemangat, dan menggalakkan kliennya untuk mengembangkan mata untuk apa yang baik.

"Bentuknya adalah organik dan responsif tapak. Ini adalah bangunan yang paling kerap dilakukan amalan, " kata Nick.

Pada peringkat asas, rumah itu banyak dibungkus. "Pemiliknya ingin memberikan tetamu yang kerap dan ada enam bilik tidur, dua daripadanya berganda sebagai kajian, dan lima bilik mandi, serta bilik untuk menghibur di tingkat bawah, "kata Nick. Berorientasi ke teras dan kolam di luar, ruang ini dirancang supaya semua pintu sepenuhnya mengupas dan menjadi ruang terbuka, dengan dapur kecil katering kecil dan sauna yang cukup besar. Ia mempunyai suasana santai yang membolehkan para remaja menggunakannya sebagai bilik rumpus tetapi ia juga cukup pintar untuk menghiburkan tetamu.

Bilik mandi dibasuh dalam marmar lembut marmar-hijau dan tudung coklat gelap.

Kerusi Baxter 'Nepal' dari Kriteria. Pintu-balai pintu dibuka untuk membuka lantai dasar, mewujudkan ruang luar tertutup dengan sofa modular yang dibuat khas dan kulit kain kulit pada permadani tenun Abaca 'Manzanilla' dari International Floorcoverings. Lampu lantai Foscarini 'Twiggy' dari Angkasa.

Satu kejayaan rumah adalah cara ia duduk dalam landskap yang menggabungkan pokok-pokok matang di samping penanaman yang padat, rendah di bumbung carport dan laluan pejalan kaki yang dilindungi. "Perjalanan ke rumah, melalui taman yang rimbun dengan bayang-bayang, adalah sesuatu yang kami berminat untuk pengalaman pelanggan, " kata Nick. Tetapi untuk masa-masa ketika membawa belanja adalah tugasnya ada angkat ke lantai tiga.

"Pemiliknya ingin memberikan tetamu yang kerap dan ada enam bilik tidur, dua daripadanya dua kali sebagai kajian, dan lima bilik mandi, serta ruang untuk menghiburkan, " kata Nick.

Tag:  Rasuk Bilik mandi & dobi Saln 

Artikel Yang Menarik

add