Bagaimana blok segi tiga menjadi rumah keluarga yang berfungsi

Rumah keluarga yang mencipta ini di Melbourne tenggara menduduki 200m2 yang agak sederhana. Apabila Richard Gittins dan rakannya, Nicole de Spa membeli landasan segitiga, harapan mereka agak aspirasi.

"Senarai kami termasuk empat bilik tidur, tiga bilik mandi (termasuk perkhidmatan), bilik dobi dan lumpur yang berasingan. Kami juga berminat untuk memiliki kolam renang, " kata Richard.

Ini adalah pekerjaan untuk seorang arkitek, dengan ringkas yang mungkin meletakkan orang lain. Walau bagaimanapun, berjalan kaki tidak begitu mudah - terutamanya apabila kakak kembar Nicole yang sama, Anja de Spa dari Molecule Studio, berada dalam bingkai sebagai arkitek projek, bersama dengan arkitek Richard Fleming, kehidupan dan rakan perniagaan Anja.

Pokok gum di jalan membuat aspek berdaun yang sangat disukai. Lantai teratas dibalut dengan abu silvertop, manakala lantai dasar mempunyai pelapis luar simen James Hardie Scyon 'Axon'.

Tempat duduk yang pandai di dapur, di mana Jack duduk, mengandungi ruang simpanan tersembunyi.

Reka bentuk menggunakan bentuk segi tiga untuk kelebihannya, dengan semua sudut yang ketat digunakan untuk penyimpanan tambahan atau perkhidmatan. Jejak yang lebih kecil diimbangi dengan tinggi siling tinggi: 3m di tingkat bawah dan 2.7m di atas, "kata Anja.

Molekul terpaksa menghadapi cabaran dan menang walaupun terdapat sedikit halangan yang timbul sebelum mereka memasukkan pen kepada kertas.

"Saya tidak melihat ini sebagai komitmen keluarga, " kata Anja. "Richard F dan saya suka menolak sempadan, walaupun dalam kes ini kita terpaksa mengurangkan jejak yang kita dapat membina hampir 10 peratus."

Skim warna rumah - yang memaparkan campuran kelabu sejuk, nada kayu dan sayur-sayuran berdaun - diilhamkan oleh kejiranan sekitarnya.

"Kami membuat kesilapan memikirkan bahawa kerana tempat kami bukan warisan disenaraikan, kami tidak boleh salah, " kata pemilik Richard G.

Malah, garisan voltan tinggi di jalanan bermakna reka bentuk itu harus mematuhi peraturan 'lekang dan bergoyang'. Ini bermakna rumah baru perlu ditetapkan lima meter dari talian kuasa.

Terdapat juga penemuan bahawa rumah Victorian asal, dengan bar susu dan kedai yang disuntikkan, telah terlentang di sebelah kanan jalan di belakang, dimiliki oleh majlis tempatan.

Tangga spiral sengaja dipilih oleh arkitek untuk memaksimumkan ruang dan menjadi ciri rumah padat.

Ruang tamu tidak besar, jadi setiap perabot penting. Terdapat simpanan yang lebih tersembunyi di sini, termasuk laci tarik keluar untuk set kereta api Jack.

Kemudian datang berita bahawa berada di zon banjir juga bermakna bahawa mana-mana kediaman baru perlu ditingkatkan. Itu adalah titik di mana Nicole dan Richard G berfikir menjual harta itu.

Walau bagaimanapun, dengan tiga anak kecil - Jack, empat, Madeleine, tiga, dan Henry, satu - faedah di pinggir bandar yang subur ini, dengan sekolah rendah dan tadika hanya 50 meter jauhnya, menjadikan mereka memikirkan semula.

Setelah tinggal di rumah yang sudah ada selama enam tahun, mereka telah meletakkan akar.

Semua bilik tidur mempunyai ciri terbina dalam yang sedikit berbeza. Bilik Madeleine mempunyai sudut kajian yang dibuat dari laminat arang oleh Laminex.

Dalam bilik mandi keluarga, jubin putih dengan grouting hitam digunakan dengan cara yang murah untuk mencipta corak. Atas kesombongan matte putih adalah batu reconstituted Quantum Quartz 'Pietra Serena'. Jubin dinding, Signorino.

Molekul mencipta sebuah rumah baru yang menyerupai sebuah perahu yang telah datang ke arah muara di tebing-tebing sungai yang sekali lari ke lorong yang berdekatan.

Lantai pertama adalah 100m2 dan duduk di atas lantai dasar reses, 75m2 padat dengan tingkap besar yang menghubungkan ke tapak.

Di bilik tidur utama, katil 'Nook' dari Jardan telah dipakai dengan kain mewah dalam warna yang menenangkan.

Untuk memastikan kesinambungan sepanjang, kabinet berpakaian Navurban di almari pakaian berjalan sama dengan ruang tamu.

Ruang dapur dan ruang makan adalah ruang pelbagai fungsi. Terdapat sebuah bangku pulau tradisional dan sudut yang mendalam (dengan TV tersembunyi) dan penyimpanan terbina dalam untuk mainan kanak-kanak.

"Kami mahu semua ruang digunakan berbanding dengan bilik yang ditanam setiap hari atau menghiburkan, " kata Nicole. Kawasan-kawasan lain adalah seperti yang dipertimbangkan.

Bilik lumpur cerdik dibuang di belakang dapur, dan sudut segi tiga dari dapur mengandungi bilik serban dan serbuk.

"Kami menyamakan bentuk ini kepada eddy yang anda dapati di dalam sungai, di mana aliran dan mampatan bahagian rumah ini sibuk, " jelas Anja.

Dapur berorientasikan ke dek menghadap timur, dan merupakan hab rumah. Siling, lembaran lapis Maxi. Benchtop, menolak keluli tahan karat.

Reka bentuk mereka ialah tangga spiral keluli yang menembusi siling panel kayu.

"Kami menganggapnya sebagai objek di dalam bilik, dan bukannya tersembunyi di ruang berasingan, " kata Anja. "Secara keseluruhan, kami sangat bangga dengan cara yang lebih baik dan unik rumah ini."

Tag:  Rasuk Mengubah suai Bilik kanak-kanak 

Artikel Yang Menarik

add