Langkah dalam arkitek Clare Cousins ​​yang telah diubah suai di rumah Edward

rumah-luaran-melengkung-R & D12

Untuk menyeberangi ambang ke rumah Clare Cousins ​​adalah dengan segera sampai ke hati dan fikiran arsitek Melbourne ini. Rumah Edward yang meluas mengambil semua bakat, keutamaan dan penanda dan menyeret mereka ke dalam bangunan yang seimbang.

Di jalanan yang indah di Melbourne, Prahran, rumah luar menyediakan sedikit reka bentuk yang mencabar. Tetapi ayunan pintu terbuka dan lampu halus yang ditapis memandang mata untuk mencari sambungan sempadan-menolak dan studio terpisah.

Spare saham Clare dengan suami Ben Pedersen dan anak perempuan Halia, empat, dan Ivy, satu, adalah tidak konvensional namun tidak bersuara, halus dan berpusat pada keluarga. Clare dan Ben, yang merupakan pengarah syarikat pembinaan komersil Kumpulan Maben, membongkok rumah itu lima tahun yang lalu dan membiarkan projek tersebut selama tiga tahun.

Pada ketika itu, bilik-bilik depan asal berada dalam keadaan baik, tetapi tambahan awal tahun 90-an perlu menghancurkan dan membina semula pada blok 510 meter persegi - yang agak luas untuk kod pos dalam bandar.

Bahagian luar Jalinan sambungan lanjutan mungkin sangat indah tetapi mereka juga berfungsi. Mengupas kembali dari sempadan utara membenarkan lebih banyak akses ke pemandangan siang hari dan pemandangan taman.

Secara visual, gaya ditetapkan oleh garaj dan studio yang baru dibina di belakang. Di dalamnya, studio ini dibina sebagai bilik keempat dengan perkhidmatan untuk tetamu, tetapi ia mungkin satu hari berfungsi sebagai hangout remaja, pejabat nenek atau pejabat rumah.

Dapur Kabinet oak yang berwarna-warni oleh Michael Schiavello dan bata Euroa mencipta dapur dramatik, diangkat dengan bangku marmar pucat dan bangku-bangku Massproductions 'Albert'.

Skrin luarnya memberikan pengakuan kepada reka bentuk gelas yang terkenal dari arkitek tuan rumah Finland, Alvar Aalto, dengan selat kayu melengkung menyaring matahari barat dan menyediakan privasi dari jiran-jiran. Dan ia membawa kejutan besar ke rumah. "Kami tidak akan mempunyai pandangan hijau yang subur dan jadi kami sangat berminat untuk studio itu menjadi sangat berpandangan, " kata Clare.

Dapur Hitam hitam memberikan latar belakang yang berani di dapur.

Dalam semangat ini Clare mengandung lanjutan rumah. Daripada pelan lantai linear, susun atur itu masuk ke taman dan membungkusnya. "Terdapat peluang yang baik untuk menguji, meneroka dan menolak sempadan - untuk melompat iman, " kata Clare. Dinding kaca melengkung memanjangkan kawasan permukaan rumah untuk membiarkan cahaya utara dan membina sambungan yang lebih besar ke taman. Walau bagaimanapun, bangunan ini tetap sederhana dalam skala. "Semakin kecil kita boleh membuat rumah itu, lebih banyak ruang luar yang boleh kita simpan, " jelas Clare.

Ruang tamu Dedikasi untuk terperinci adalah jelas di seluruh, dari sofa Jardan 'Nook' dan lampu Jieldé di ruang tamu kedua ke skrining sculpture studio. Fotografi Bush Terbenam Hitam oleh John Gollings adalah ciri dalam ruang ini.

Sebagai pelanggan dan arkitek, Clare hanya dibatasi oleh konteks reka bentuk semula. "Cabaran itu tergelincir di antara satu sama lain, " katanya. "Rumah itu bukan satu-satunya atau dua muka depan, ia ada di antara." Dengan ruang tamu kedua di belakang dapur dan kajian terbina dalam dan bar yang dilampirkan oleh skrin logam berlubang yang berlubang, pelan lantai sembilan meter itu didorong ke hadnya.

Kawasan tempat tinggal Permaidani berpola besar mencipta zon selesa di ruang tamu.

"Ia mewah untuk mempunyai dua ruang tamu berdekatan dengan dapur - bilik duduk di depan rumah tidak dapat digunakan. Kedua tempat duduk ini lebih tertutup, jadi anak-anak boleh meninggalkan mainan. kami panggil ia ruang permainan, ia adalah tempat di mana Ben dan saya tertarik pada malam sejuk, "katanya.

Ruang tamu Terdedah-agregat konkrit, kayu dan bata yang bertiang dan menanggung falsafah Clare bahawa bahan binaan adalah perkara yang indah dalam diri mereka. Cantiknya untuk reka bentuk 'tulen' memanjangkan kepingan hiasan. Di ruang tamu, lampu buluh Jean Prouvé 'Potence' merayakan kesederhanaan industri. Sementara itu, banquette custom-built oleh Design Temperature mengikuti garis melengkung yang ditubuhkan oleh reka bentuk seni bina.

Idea-idea besar yang membingkai rumah itu menjadi butiran dalaman yang paling kecil. Ketidakstabilan bangunan itu mengikuti sepanjang perjalanan ke kabinet bilik mandi dan bangku dapur marmar Calacatta. Malah tebing berbentuk U tempat duduk melengkapkan bilik rehat dalam bentuk bulat.

Skrin Eksterior Skulptural menghasilkan kesan visual dramatik.

"Keindahan keluk, " kata Clare, "adalah bahawa mereka melembutkan garis-garis yang tajam dan keras. Itulah sebabnya kami meneruskannya melalui perincian rumah." Clare menggesa ahli keluarga untuk membantu melaksanakan wawasannya. Syarikat Ben membina ruang itu, dan pamannya, legenda reka bentuk taman Rick Eckersley, membantu dengan landskap.

Bilik tidur Bilik tidur utama berhutang gaya yang halus ke katil Jardan 'Leila', Tom Dixon 'Offcut' najis dan lampu Isle Crawford 'W08'.

Siling kayu yang bersalut, dinding bata berlapis dan lantai konkrit terdedah agregat mengartikulasikan kesederhanaan bahan-bahan struktur. Malah plasterboard tidak dicat. "Jujur adalah perkataan yang kita gunakan banyak, ini mengenai bahan-bahan yang benar-benar meraikan dalam keadaan semulajadi mereka, " kata Clare.

Bilik tidur Clare mengatakan kerja-kerja yang meriah oleh artis Rowena Martinich dalam bilik tidur Ginger dan bilik tidur utama menghentikan pengunjung di trek mereka.

Arkitek telah membina reputasinya pada keaslian dan bahan yang menonjolkan kerjanya. "Kami cuba membuat gerak isyarat senibina yang penting dan perlu, kami tidak akan hanya membuat lengkung sebagai sudut mewah, ia harus menyumbang kepada pengalaman ruang." Pendekatan ini telah berkhidmat dengan baik dengan Clare. Kerja runcitnya untuk orang-orang seperti Aesop dan Mimco telah memperolehnya sebagai berikut.

Bilik tidur halia A kerusi berlengan berwarna ungu menambah pop warna ke ruang ini.

Di sini, di rumah sendiri Clare, falsafah yang mengalir melalui darahnya dan perniagaannya mendapati rumah di tahap yang lebih peribadi. Ia juga mendapati perlawanannya dalam penjelasan Clare yang kurang jelas mengenai pilihannya yang baik: "Ini adalah apa yang kita lakukan!" dia berkata.

Bilik Mandi bilik mandi Signorino bilik mandi bermain di atas batu bata sepanjang.

Lihat lebih banyak kerja Clare di Arkitek Clare Cousins .

Tag:  Bilik mandi & dobi Dapur Krismas 

Artikel Yang Menarik

add