Teres Victorian ini dengan halaman dalaman telah diubahsuaikan untuk membiarkan cahaya masuk

Siapa yang tinggal di sini : Danika, seorang penyelidik yang memberi tumpuan kepada kesihatan dan hak asasi manusia, suaminya Lyndon, penasihat korporat, dan anak mereka, Archie, 10; Munroe, 6; dan Elliot, 2.

Gaya rumah : Sebuah rumah teres Victoria di Melbourne telah dikemas kini dengan halaman dalaman dan jambatan yang menghubungkan ke pavilion yang penuh cahaya di dalam taman.

Garis masa : Pembinaan seksyen dan kemas kini baru mengambil masa 14 bulan untuk disiapkan.

Kami sering bercakap tentang rumah di mana hati, tetapi untuk Danika, Lyndon dan tiga anak lelaki mereka, jantung pergi ke jalan. "Kami mempunyai komuniti yang hebat, geng jalanan seperti yang kami panggil, di mana kami menjaga anak-anak masing-masing, kami berkongsi masakan dan kami berkongsi kereta. Ia indah, " kata Danika dari bandar perkotaan yang tinggal di sudut pinggir bandar Melbourne.

Adalah penting bahawa pengubahsuaian teres Victorian bertarikh mereka menarik keluarga keluar untuk berhubung dengan orang-orang di sekeliling mereka, sambil membawa keluar di dalam. Arkitek Tim Hill of Tandem Design Studio bersungguh-sungguh mengimbangi objektif mereka dengan membuka teres ke menara seperti tambahan dan mewujudkan ruang hidup berturut-turut dengan tujuan ke jalan, tetapi berputar di sekitar halaman peribadi.

Kekurangan tiruan yang disengajakan dalam 'penampilan' lanjutan dan tingkap menyusun sisi jalan rumah untuk mengalu-alukan senyuman dan gelombang orang yang lewat. "Saya dibesarkan di negara ini dan ibu saya sebenarnya meletakkan lampu pada petang dan membuka langsir untuk melibatkan diri dengan orang lain, " kata Danika. "Saya sangat menyukai idea bahawa anda boleh melibatkan diri dengan komuniti."

Bahagian luar Menara dan jambatan ke rumah lama berpakaian panel 'Nailstrip' oleh Fielders dengan kemasan logam. "Ideanya adalah untuk membezakan dan menguatkan perbezaan antara yang lama dan baru di mana kita boleh, " kata arkitek Tim Hill. Pembalut Blackbutt menambah kehangatan, seperti halnya papan lutut Radial Timber di Silvertop Ash.

Walaupun ia telah menjadi impian panjang untuk Danika untuk bersarang di sebuah rumah teres lama yang indah, realiti itu tidak dapat dielakkan menjadi gelap, kurang pengudaraan dan sempit tidak lama kemudian dia mencari inspirasi untuk makeover. Dia dapati di halaman isu ulang tahun kesepuluh Inside Out di mana kami memaparkan rumah yang penuh cahaya oleh arkitek Tim Hill.

Hidup / belajar A B & B Italia 'Bend' sofa oleh Patricia Urquiola dari Space Furniture adalah tambahan curvy di ruang moden ini. "Tekstur dinding konkrit dan pelapisan kayu mempunyai banyak kehangatan dan kesederhanaan, " kata Danika.

"Terdapat kepekaan Jepun dalam cara dia menarik perkara bersama, " kata Danika. "Saya fikir saya sentiasa tertarik dengan penggunaan bahan semula jadi dan cahaya. Dia mempunyai halaman dalaman, yang merupakan sesuatu yang saya bayangkan untuk rumah kami juga."

Kajian Meja di kayu hitam berwarna terang dari atas dan oleh halaman penghubung. Skylight mendapat kekangan bangunan dengan mencuri cahaya dari atas. "Apabila hujan itu kelihatan sangat cantik, " kata Danika.

Halaman ini membentuk titik utama untuk rancangan Tim untuk rumah mereka. "Terowong Victoria biasanya mengikut peraturan yang tegas ini - taman di bahagian depan, taman kecil di belakang, tetapi yang satu ini juga mempunyai taman di antara, dan sebuah bangunan yang kelihatan di atas kehijauan di sekitarnya, " kata Tim.

Halaman mekar, dengan pokok ceiba di tengah, memberkati ruang yang bersebelahan dengan warna, cahaya dan kehidupan.

Tangga Langit, sempit skylight menerangi tangga kayu oak Amerika, di mana memegang tangan bijak dibuat ke perabot. Cucian tersembunyi di kabinet di hujung lorong - sebuah papan seterika menyapu di sebelah kiri, sementara pintu kayu bertentangan menyembunyikan mesin basuh dan pengering.

Bentuk seni bina menarik yang kini bergabung dengan teres Victoria bukanlah pernyataan reka bentuk yang amat menggembirakan tetapi jawapan kepada satu siri cabaran tapak unik. "Bentuk di luar - tiga jilid, sedikit berputar - dicipta kebanyakannya kerana kekangan perancangan bandar dan untuk mendapatkan cahaya dari harta jiran sambil memberi respons kepada hak mereka, " kata Tim.

Dapur Di dalam ruang yang berangin ini, storan pintar dicatatkan di bawah tangga. "Dapur menyebar ke seluruh lebar teres, tetapi apabila anda tidak menggunakannya secara aktif, ia semua melipat jauh ke dalam almari, " kata Tim. Tambak kayu dipecahkan dengan panel overhead di tembaga, dilengkapi dengan kelengkapan lampu tembaga. "Saya sedar ruang yang tidak terlalu 'berkayu'. Saya suka tembaga kerana ia mempunyai patina cantik yang tumbuh dengan usia, " kata Danika. Pemegang kayu 'Stealth', In-teria. Meja makan dan kerusi Maruni 'Hiroshima' oleh Naoto Fukasawa, Luke Furniture.

"Ketika kami bangun di sana, kami menyedari bahawa terdapat ruang terbuka di jalan dan kami mencadangkan sudut kaca sehingga ruang di sebelah ruangan tidak terkandung sama sekali."

Pemerhatian yang menggemari membuat keluarga berhubung dengan mereka mengelilingi. "Kami mempunyai pandangan yang luar biasa dan mempunyai bacaan seperti itu pada masyarakat dan apa yang sedang berlaku, " kata Danika. "Ianya cantik."

Bilik tidur Bilik tidur tingkat atas dibengkokkan dengan tanggungan oleh David Elliot of Design Excellence untuk mewujudkan ruang pelbagai fungsi yang boleh dipertimbangkan semula sebagai ruang hidup di bawah landasan. "Tekstur konkrit dan kayu mempunyai banyak kehangatan, " kata Danika. Sudut kaca bertindak sebagai penjaga jalan. "Saya mempunyai tirai yang diukur untuk bilik itu, tetapi saya tidak dapat membawa diri saya untuk meletakkan halangan itu, " kata Danika. Lampu dinding '90 ° ', Frama. Bedlinen, Encik Draper. Pendekatan cahaya Vitra 'Akari A5' oleh Isamu Noguchi, Hidup Edge.

Skylight sempit di atas tangga, bilik mandi dan di sepanjang dinding di atas kawasan hidup / kajian membolehkan cahaya menapis ke ruang yang tidak mengganggu. "Strategi ini adalah untuk campur tangan sebanyak mungkin untuk mewujudkan cahaya matahari semula jadi dan peluang pengudaraan dari atas ke bawah, " kata Tim.

Ensuite "Dimensi perkhidmatan adalah luar biasa. Terdapat langit di atas pancuran, jadi terdapat banyak cahaya di sana pada siang hari, " kata Danika. Jubin dinding Mutina 'Tierras' oleh Patricia Urquiola dari Urban Edge Ceramics berbeza dengan warna kayu pucat.

Itu bukan untuk mengatakan jalanan yang cerah telah ditayangkan. Malah, di dapur dan ruang tamu, tingkap sengaja merangka lalu lintas lalu lintas. "Daripada jalan keluar, Danika agak senang hidup dalam harmoni dengan jalan, " kata Tim.

Ruang belakang Kabinet yang mulia meluas dari bilik tidur dan ke lorong, menyediakan ruang simpanan tambahan. Skylight di atas membenarkan cahaya semulajadi yang banyak ke dalam rumah. Kemasukan oleh David Elliot of Design Excellence, 0414 340 502.

Ia adalah satu langkah yang berani untuk seorang ibu yang bekerja untuk mengambil peranan projek yang menguruskan pengubahsuaian, tetapi Danika terpaksa menghadapi cabaran. "Saya tidak pasti saya akan melakukannya lagi, " katanya. "Ia berfungsi dengan baik dalam banyak aspek kerana ia membolehkan proses kreatif. Selera saya banyak berubah, jadi saya sangat senang membuat keputusan pada saat-saat akhir. Terdapat beberapa almari tembaga di dapur dan keputusan itu dibuat dua minggu sebelum mereka masuk. "

Halaman "Ini sebahagian daripada Melbourne adalah berhampiran dengan pantai, " kata Tim. "Apabila angin laut musim panas melanda, anda boleh membuka rumah." Danika menyenaraikan Arkitek Eckersley Garden untuk menubuhkan pusat rumah hijau. Peniaga Seni Anston meneruskan penamat konkrit dalaman. "Dichondra dan violet asli bergabung bersama-sama dengan indah di antara penurap, " kata Danika. Kerusi luaran 'Lionel', Jardan.

Ia membantu langkah Tim untuk menyelesaikan masalah apabila pedagang cuba untuk berkompromi. "Saya mendapati bahawa anda benar-benar perlu menolak perkara yang anda sukai, " kata Danika.

Dinding konkrit yang indah yang terbentang dari ruang tamu ke bilik tidur di atas adalah bukti bahawa ia adalah bernilai bersaing dengan campuran bahan asal. "Ia adalah mengenai cuba menggunakan perkara-perkara yang akan bertambah anggun, " kata Tim.

Kajian "Penggantian ruang di tingkat bawah adalah ruang besar yang mempunyai siri kegunaan khusus dan watak-watak dalam perjalanan, menjadikan ruang terbuka yang sangat sosial, itu satu perkara yang baik untuk keluarga, " kata Tim. .

Konkrit dan kayu menyelaraskan siri ruang hidup, bermula di teras asli dengan dapur dan ruang makan dan dibawa masuk ke ruang halaman, kajian, ruang tamu dan taman baru. "Mungkin salah satu bahagian kegemaran saya di rumah ini dapat membuka semua pintu untuk mencipta pengalaman dalaman yang lancar, " kata Danika. "Rasanya seperti satu ruang yang hebat bagi kita semua untuk menikmati bersama."

Bahagian luar "Saya fikir ia benar-benar berani selepas melalui sudut kaca. Ia luar biasa dan sangat tidak dijangka dari kedua-dua jalan dan bahagian dalam, " kata Tim.

Ketahui lebih lanjut mengenai kerja Tim di Tandem Studio.

Tag:  Luar & Berkebun Mengubah suai Lawatan rumah 

Artikel Yang Menarik

add